Timo Tarkki hyvästeli koneistamon

Koneistamon vastaava työnjohtaja Timo Tarkki jäi huhtikuussa pois työelämästä 37 TITRYssä vietetyn työvuoden jälkeen. Metallialalle mies päätyi alun perin sattumalta. Timo kertoo todenneensa oppikoulussa kaverin kanssa, ettei lukeminen oikein maistunut, ja yhteistuumin päätettiin mennä ammattikouluun. 

Timo Tarkki viimeisenä työpäivänään koneistamolla.

Timo pyrki aluksi keittiölinjalle, mutta sinne häntä ei kelpuutettu:

– Siellä olisin ollut ainoa mies, niin eivät voineet kuulemma ottaa, Timo muistelee.

Niinpä suunta vaihtui asentaja-koneistajalinjalle Hämeenkyröön. Kaverin kanssa yhdessä sinne mentiin. Koulu meni hyvin ja sen päätteeksi kourassa oli hyvä todistus.

– Koulun paras! Vaikka yhtä hyvin olisin voinut tulla kokiksi.

Ammattikoulusta matka jatkui konepajakouluun ja teknilliseen kouluun sekä myöhemmin työn ohessa teknilliseen opistoon.

Aamulehdestä löytyi ilmoitus TITRYssä avoinna olevasta työpaikasta. Timo oli tuolloin 24-vuotias ja työkokemusta hänellä oli vielä niukasti. TITRYn hallituksessa sattui kuitenkin istumaan konepajakoulusta tuttu opettaja, joka tiesi, että nuorella miehellä oli lahjoja alalle. Timo uskoo, että työpaikka irtosi kyseisen opettajan suosituksella. Ammattitaito karttui sitten töitä tehden:

– Tässä sitä on sitten opittu, tekemällä.

"Tämä on erityistyöpaikka - se erityisyys pitää ymmärtää.”
Timo Tarkki

Itsenäistä työtä hyvässä porukassa

TITRYssä Timo on viihtynyt hyvin. Hän on nauttinut siitä, että hänen tekemiseensä on luotettu ja hän on saanut tehdä työnsä itsenäisesti, niin kuin parhaaksi on nähnyt. Tärkeässä roolissa viihtymisessä on ollut myös koneistamon porukka ja sen avoin, toverillinen yhteishenki:

– Täällä on mukavaa sakkia. Heidän kanssa on ollut ilo tehdä töitä. Meillä on monesti ollut hauskaa, on saatu naureskella ja voitu puhua avoimesti siviiliasioista myös.

Työporukkaan on vuosien mittaan kuulunut paljon värikkäitä persoonia, joihin liittyy monta hyvää muistoa.

– Kerran oli yksi kaveri, joka oli jo jäänyt pois töistä – en muista miksi – ja tuli sitten kerran täällä käymään. Sinä aamuna oli hirmu kiire, joten käskin vetää haalarit päälle ja tulla hommiin. Meillä oli silloin talossa töissä sosiaalityöntekijä. Hän tuli vähän ajan päästä minulle sanomaan, että laitoit sitten miehen töihin! Ei hän ollut tullut töitä hakemaan vaan kavereita katsomaan…

Timo Tarkki ja Marko Leppänen koneistamossa.
Timo Tarkin tehtävässä jatkaa Marko Leppänen (vas.).

Hyvällä mielellä tehdään enemmän töitä

Värikäs ja omanlaisensa työyhteisö on toki tarjonnut Timon työhön myös haasteita. Työnjohtaja on saanut kuunnella monenlaisia murheita. Joillakin työntekijöillä ei ole ollut ketään muutakaan, jolle uskoutua.

– Tämä on erityistyöpaikka – se erityisyys pitää ymmärtää. Vaikeita tilanteita tulee eteen väistämättä. Ihmisiä pitää kohdella tasa-arvoisesti ja ottaa huomioon jokaisen omassa elämässä olleet vaikeudet. Ei saa kohdella epäkunnioittavasti ketään.

Timo painottaakin, että kuulevana korvana oleminen on ollut tärkeä osa hänen työtään. Työntekijöiden hyvinvointi on tärkeää myös koko talon menestykselle:

– Hyvällä mielellä tehdään enemmän töitä kuin huonolla!

Vaikka työtovereita varmasti tuleekin ikävä, Timo Tarkki odottaa tulevia vuosia hyvillä mielin. Töitä on nyt tehty riittävästi, ja nyt on aika keskittyä muuhun. Suunnitelmissa on kohentaa espanjan kielen taitoja. Lisää olisi mukava oppia, jotta jatkossa voisi paeta Suomen pimeitä talvia Espanjan aurinkoon tai vielä kauemmaksikin. Sitä ennen on tarkoitus kohottaa vähän kuntoa ja remontoida omakotitalo myyntikuntoon.

– Ensi kesä menee siinä kyllä varmasti.

Teksti: Tarja Lindfors

29.4.2020

Koneistamon päällikkönä TITRYssä toimii vastedes Marko Leppänen.
Markon tavoitat sähköpostitse osoitteella marko.leppanen(at)titry.com ja puhelimitse numerosta 045 2688 202.