Työkokeilu KIERTO-hankkeessa on paljon muutakin kuin työtä

TITRYn ompelimossa syksy 2020 vierähti uudenlaisissa merkeissä, kun takahuoneen valtasi joukko KIERTO-hankkeen työkokeilijoita. Kahdeksan viikon ajan ryhmä perehtyi kiertotalouteen, suunnitteli uusia tuotteita ylijäämä- ja poistomateriaaleista, vieraili tekstiilialan yrityksissä ja tutustui teollisuusompelimon työrytmiin. 

KIERTO-hankkeen työkokeilijat esittelevät poistotekstiileistä valmistettuja tuotteita.
Mari (vas.), Katariina ja Kirsi kehittivät työkokeilun aikana uusia tuotteita poistotekstiileistä.

Tiiviissä ryhmässä tultiin nopeasti tutuiksi, ja vertaistukea ei tarvinnut hakea kaukaa.

– Tämä ryhmä oli tosi kiva. Siksi kyllä harmittaa, että työkokeilu loppui. Meillä oli hyviä keskusteluja, Mari Heiskanen kiittää tovereitaan.

Myös Katariina Kuusisto nautti ajatustenvaihdosta muiden kanssa:
– Ryhmässä on yhteiskunnallisesti hyvin tiedostavaa väkeä – minä jopa yllätyin siitä vähän.

Ompelimon vastaava työnjohtaja Eija Helin on hänkin syksyn ryhmään tyytyväinen:
– Se oli hyvä ryhmä. He keskustelivat ja kyselivät paljon, varsinkin jakson loppua kohti.

Monilla ryhmäläisistä oli rutkasti alan osaamista jo ennakkoon. Eija kertookin, että työkokeilijat pärjäsivät hyvin mukana TITRYn normaalissa sarjatuotannossa.

Uutta osaamista puolin ja toisin

Kiertotekstiilituotteet ovat TITRYn ompelimolle uusi aluevaltaus, ja on luonnollista, että ryhmän tullessa taloon opettelemista oli puolin ja toisin. Kaksi kuukautta oli monen työkokeilijan mielestä hieman lyhyt aika kaikkiin jakson tavoitteisiin nähden. Osa koki aluksi, että ohjelmassa ollut tuotesuunnitteluprojekti ei lähtenyt kunnolla käyntiin. Kun vauhtiin sitten päästiin, tunnelma muuttui:

– Jakson sisältö oli lopulta hyvin kattava. Parasta oli, kun sai käyttää omaa luovuutta tuotteiden suunnittelussa, Kirsi Vuohijoki kehuu.

Ryhmän apuna tuotteiden suunnittelussa läpi koko työkokeilun toimi artesaani ja yrittäjä Minna Ojanen.

– Saimme Minnalta todella kannustavaa palautetta ja hyviä vinkkejä, Mari kiittää.

Kirsi nostaa työkokeilun tärkeimpiin anteihin yritysvierailut, joiden aikana työkokeilijat pääsivät ompelukoneen ääreen ja jututtamaan yritysten ammattilaisia:

– Mitään sellaista ei koulussa ollut. Pääsimme näkemään, millaista työ oikeissa teollisuusompelimoissa on. Opin todella paljon ompelualan todellisuudesta.

– Ja sehän työkokeilussa juuri onkin ideana – päästä kokeilemaan sitä oikeaa työtä ja testaamaan omaa soveltuvuuttaan alalle, Katariina huomauttaa.

"Sehän työkokeilussa juuri onkin ideana - päästä kokeilemaan sitä oikeaa työtä ja testaamaan omaa soveltuvuuttaan alalle.”
Katariina Kuusisto
KIERTO-hankkeen työkokeilija

Vinkkejä yrittäjyyteen

TITRYssä haluttiin tarjota työkokeilijoille tietoa myös yrittäjyydestä työllistymisen väylänä. Eri vierailijoiden johdolla käytiin läpi yrittäjyyden eri muotoja, kuten kevytyrittäjyyttä, osuuskuntatoimintaa tai oman yrityksen rekisteröimistä.

Kirsi koki infot sangen hyödyllisiksi:

– Yrittäjyysinfot selkiyttivät sitä, mitkä vaihtoehdot itselle olisivat toimivia ja mitkä eivät.

Kirsi lähettää kiitokset myös vaatturi Anne Äikkäälle, joka vieraili TITRYssä kertomassa ryhmäläisille oman yrittäjyystarinansa:

– Oli hienoa, kun pääsi kysymään Annelta itseä askarruttaneita asioita. En tuntenut ennestään ketään alan yrittäjää, jolta olisin voinut noita asioita kysyä.

18.11.2020