TITRYn ompelimossa syksy 2020 vierähti uudenlaisissa merkeissä, kun takahuoneen valtasi joukko KIERTO-hankkeen työkokeilijoita. Kahdeksan viikon ajan ryhmä perehtyi kiertotalouteen, suunnitteli uusia tuotteita ylijäämä- ja poistomateriaaleista, vieraili tekstiilialan yrityksissä ja tutustui teollisuusompelimon työrytmiin. Tiiviissä ryhmässä tultiin nopeasti tutuiksi, ja vertaistukea ei tarvinnut hakea kaukaa.
– Tämä ryhmä oli tosi kiva. Siksi kyllä harmittaa, että työkokeilu loppui. Meillä oli hyviä keskusteluja, Mari Heiskanen kiittää tovereitaan.
Myös Katariina Kuusisto nautti ajatustenvaihdosta muiden kanssa:
– Ryhmässä on yhteiskunnallisesti hyvin tiedostavaa väkeä – minä jopa yllätyin siitä vähän.
Ompelimon vastaava työnjohtaja Eija Helin on hänkin syksyn ryhmään tyytyväinen:
– Se oli hyvä ryhmä. He keskustelivat ja kyselivät paljon, varsinkin jakson loppua kohti.
Monilla ryhmäläisistä oli rutkasti alan osaamista jo ennakkoon. Eija kertookin, että työkokeilijat pärjäsivät hyvin mukana TITRYn normaalissa sarjatuotannossa.
Uutta osaamista puolin ja toisin
Kiertotekstiilituotteet ovat TITRYn ompelimolle uusi aluevaltaus, ja on luonnollista, että ryhmän tullessa taloon opettelemista oli puolin ja toisin. Kaksi kuukautta oli monen työkokeilijan mielestä hieman lyhyt aika kaikkiin jakson tavoitteisiin nähden. Osa koki aluksi, että ohjelmassa ollut tuotesuunnitteluprojekti ei lähtenyt kunnolla käyntiin. Kun vauhtiin sitten päästiin, tunnelma muuttui:
– Jakson sisältö oli lopulta hyvin kattava. Parasta oli, kun sai käyttää omaa luovuutta tuotteiden suunnittelussa, Kirsi Vuohijoki kehuu.
Ryhmän apuna tuotteiden suunnittelussa läpi koko työkokeilun toimi artesaani ja yrittäjä Minna Ojanen.
– Saimme Minnalta todella kannustavaa palautetta ja hyviä vinkkejä, Mari kiittää.
Kirsi nostaa työkokeilun tärkeimpiin anteihin yritysvierailut, joiden aikana työkokeilijat pääsivät ompelukoneen ääreen ja jututtamaan yritysten ammattilaisia:
– Mitään sellaista ei koulussa ollut. Pääsimme näkemään, millaista työ oikeissa teollisuusompelimoissa on. Opin todella paljon ompelualan todellisuudesta.
– Ja sehän työkokeilussa juuri onkin ideana – päästä kokeilemaan sitä oikeaa työtä ja testaamaan omaa soveltuvuuttaan alalle, Katariina huomauttaa.
Vinkkejä yrittäjyyteen
TITRYssä haluttiin tarjota työkokeilijoille tietoa myös yrittäjyydestä työllistymisen väylänä. Eri vierailijoiden johdolla käytiin läpi yrittäjyyden eri muotoja, kuten kevytyrittäjyyttä, osuuskuntatoimintaa tai oman yrityksen rekisteröimistä.
Kirsi koki infot sangen hyödyllisiksi:
– Yrittäjyysinfot selkiyttivät sitä, mitkä vaihtoehdot itselle olisivat toimivia ja mitkä eivät.
Kirsi lähettää kiitokset myös vaatturi Anne Äikkäälle, joka vieraili TITRYssä kertomassa ryhmäläisille oman yrittäjyystarinansa:
– Oli hienoa, kun pääsi kysymään Annelta itseä askarruttaneita asioita. En tuntenut ennestään ketään alan yrittäjää, jolta olisin voinut noita asioita kysyä.

TITRYn lailla KIERTO-hankkeen osatoteuttajina toimivat Ekokumppanit ja Nextiili-paja saavat työkokeilijoilta myös positiivista palautetta. Vaikka kiertotalous olikin useimmille tuttu juttu kuluttajan näkökulmasta, Ekokumppaneiden valmennuksissa ymmärrys laajeni myös yritysten ja yhteiskunnan tasolle. Nextiili-pajalla työkokeilijat saivat hyvän kuva materiaalien lajittelusta ja siitä millaista kierrätysmateriaalia on saatavilla.
Uusien haasteiden edessä
Työkokeilun aikana kohdattiin konkreettisesti myös kiertotekstiilituotannon hankala puoli. Jotta tuotetta voidaan valmistaa teollisesti sarjatyönä, on ensin varmistettava tasalaatuisen raaka-aineen säännöllinen saatavuus. Materiaalin käsittelyyn uusiokäyttöä varten liittyy usein paljon aikaa vieviä työvaiheita.
– Kierrätystuotteiden teollinen valmistaminen on iso haaste, Mari muistuttaa.
TITRYn toimitusjohtaja Jaana Jääheimo on valmis vastaamaan haasteeseen:
– Kierrätystekstiileillä ja niiden hyödynnettävyydellä raaka-aineena on mahtava tulevaisuuspotentiaali, myös työllisyyden näkökulmasta. Huomioimme tämän ompelimomme tulevaisuudensuunnitelmissa. Isossa kuvassa tavoitteemme on tuoda tekstiilialaa isosti takaisin Tampereelle!
Kahden kuukauden työkokeilun jälkeen ryhmäläiset jatkavat matkaa kuka minnekin. Katariina tosin jää vielä hetkeksi TITRYyn, jotta pääsee tekemään lisää ompelimon normaalia, tuotannollista sarjatyötä:
– Tämä on kiva paikka. Työrytmi on sopiva – ei liian hektinen. Täällä ehtii hyvin opetella eri koneiden käyttöä.
Vaikka kiinteäksi hioutunut porukka onkin vähän haikeaa jättää taakse, ryhmäläiset vaikuttavat kokemaansa tyytyväisiltä:
– Omat tavoitteet ovat nyt vähän kirkkaammat kuin pari kuukautta sitten, Mari arvioi.
Kirsi on samaa mieltä:
– On tämä antanut tosi paljon.
KIERTO-hanke jatkuu, ja seuraava ryhmä työkokeilijoita aloittaa TITRYssä keväällä. Haku kevään ryhmään on jo käynnissä. Eija Helin odottaa seuraavan ryhmän alkua innokkaana:
– On mielenkiintoista nähdä, millainen ryhmä tällä kertaa tulee ja mitä saamme yhdessä aikaan!
Jos kiinnostuit, ota yhteyttä:
Eija Helin
eija.helin@titry.com
p. 045 2688 205
