Markon johdolla kohti uutta koneistamoa

TITRYn koneistamossa vaihtui johto viime keväänä, kun pitkäaikainen työnjohtaja Timo Tarkki jäi pois työelämästä. Sittemmin koneistamon päällikön tehtävässä on toiminut Marko Leppänen.

Marko Leppänen ja Charles Imade koneistamossa
Motivoituneiden työntekijöiden, kuten Charles Imaden (vas.) ohjaaminen on parasta Marko Leppäsen työssä.

Metallialalle Marko päätyi nuorena miehenä oikeastaan vahingossa:

– Olin nuori kapinallinen enkä hakenut peruskoulun jälkeen mihinkään. Kesällä tulin sitten katumapäälle, soitin ammattikoulun rehtorille ja kysyin mitä tehdään.

Rehtorin terveiset olivat, että todistuksellaan Marko olisi ajoissa hakemalla päässyt minne vain, mutta nyt oli vapaana paikkoja ainoastaan asentaja-koneistajan koulutuksessa Ylöjärvellä. Niin tuleva ala oli valittu. Ammattikoulun jälkeen mies jatkoi Tampellan konepajakouluun ja siitä työelämään.

Työuran alkua jarrutti lama, joka vei joksikin aikaa alan työt Pirkanmaalta. 1990-luvun puolivälistä eteenpäin Markolle on kuitenkin alan töitä riittänyt, ja työn ohessa hän on opiskellut edelleen insinööriksi.

Nyt kun työvuosia on takana jo enemmän, alkujaan sattumalta valikoitunut metalliala tuntuu omalta. Toisenlaista itseään Marko toteuttaa harrastusten kautta, joista rakkain on kirjoittaminen:

– Jos vaikka jonain päivänä olisi koossa tarpeeksi materiaalia omaan stand up -keikkaan!

Raakaa työtä hyvässä seurassa

Päällikön pesti TITRYn koneistamossa on ollut juuri sitä mitä Marko ennen taloon tuloaan oli odottanutkin – tavallista, raakaa työtä.

– Arkityö on täällä samanlaista kuin muuallakin – hallitaan materiaaleja ja vedetään työtä. Ihmisillä on toki omat rajansa ja ne täytyy huomioida, mutta se on totta kaikissa työyhteisöissä.

Yhdessä asiassa titryläiset kuitenkin erottuvat edukseen. Porukan motivaatio ja sitoutuneisuus työhön ovat tehneet Markoon vaikutuksen:

– Täällä porukka tuntuu olevan motivoituneempaa kuin teknologiateollisuudessa keskimäärin, mikä on ollut aika jännä huomata.

"Arki on täällä samanlaista kuin muuallakin. (...) Ihmisillä on toki omat rajansa ja ne täytyy huomioida, mutta se on totta kaikissa työyhteisöissä.”
Marko Leppänen
Koneistamon päällikkö, TITRY ry

Uusi TITRY, uudet palvelut

Ensi vuonna koko TITRYn muuttaessa uusiin toimitiloihin otetaan Markon johdolla käyttöön uusi koneistamo, mikä tarjoaa myös uusia mahdollisuuksia. Prosessi on toki vielä kesken, mutta muutoksia työtapoihin on luvassa. Tarkoituksena on karsia pois sellaista, mitä ei ole enää järkevää TITRYssä tehdä, ja tarjota laajempaa palvelua toisaalla:

– Tavoitteena on korottaa tuotannon jalostusarvoa. Jatkossa ei tarjota pelkkiä komponentteja vaan myös vaikkapa kokonaisuuksia ja kokoonpanoa.

Robotin hankinta jyrsintä- ja sorvaussoluun TITRYyn on myös Markon haaveissa. Robotit tuovat kappaleiden työstämiseen entistä monipuolisempia mahdollisuuksia. Robottityön osaaminen on tärkeä taito tulevaisuuden koneistajille. Marko toivoisikin nykyistä tiiviimpää yhteistyötä oppilaitosten ja yritysten välille:

– Haluaisin, että opiskelijat voisivat tulla koulusta tänne meille katsomaan miten homma toimii oikeassa elämässä. Olisi hienoa saada tänne robottisolu, jolla opiskelijat voisivat käydä tekemässä töitä. Ja miksei jokin robotteja myyvä yritys voisi kouluttaa asiakkaitaankin meidän tiloissa?

16.12.2022