Kuukuppien pakkaaminen jatkuu TITRYssä

Kuukautiskuppeja eli kuukuppeja valmistava Lunette siirtyi viime vuonna uuteen omistukseen, kun ruotsalaissyntyinen Richard Ulfvengren tarttui yrityksen tahtipuikkoon yhdessä toimitusjohtajana toimivan Aleksandra Oklinskan kanssa. Elokuvatuottajana Yhdysvalloissa aiemmin työskennellyt Ulfvengren oli tehnyt yhteistyötä Lunetten kanssa jo pitkään ja kun hänelle keväällä 2024 tarjoutui mahdollisuus ostaa yrityksen liiketoiminta, hän tarttui mahdollisuuteen empimättä.

Violetteja Lunetten kuukautiskuppeja TITRYn pakkaamossa
Lunetten kuukautiskupit valmistetaan Turussa ja pakataan käsin Tampereella TITRYn pakkaamossa, josta niitä toimitetaan jopa 120 maahan.

Ulfvengren päätyi mukaan kuukautiskuppien maailmaan vuosikymmen takaperin asetettuaan itselleen mission tehdä jotain hyvää maailmassa.

”Olin tullut elämässäni tienhaaraan ja pohdin, minkä epäoikeudenmukaisuuden maailmassa korjaisin, jos voisin. Järkytyin saadessani selville, että maailmassa on 500 miljoonaa naista, joilla ei ole mahdollisuutta hyvään kuukautishygieniaan. Monet tytöt eivät voi käydä koulua kuukautisten aikana ja köyhemmissä maissa kuukautissuojina saatetaan käyttää likaisia sukkia, kuivia lehtiä tai jopa hiekkaa, sillä kaupalliset kuukautissiteet ovat liian kalliita”, Ulfvengren toteaa.

Ulfvengren kertoo tutustuneensa kuukautiskuppeihin, mikä avasi hänen silmänsä mahdollisuuksille, joita tuotteen avulla voitaisiin tehdä kuukautisköyhyyden ehkäisemiseksi. Ulfvengren oli mukana perustamassa The Cup Foundation -hyväntekeväisyysjärjestöä, jonka tavoitteena on tarjota maailmanlaajuisesti tytöille mahdollisuus parempaan intiimihyvinvointiin sekä tietoa kuukautisista ja seksuaaliterveydestä.

”Halusimme löytää järjestön yhteistyökumppaniksi maailman parhaan kuukautiskuppien valmistajan ja Lunette nousi vertailuissamme kärkeen. Alkuun ostimme kuukautiskuppeja Lunettelta järjestön kautta lahjoitettavaksi, mutta nykyisin Lunette lahjoittaa jokaista myytyä kuppia vastaan yhden kehittyvien maiden tytöille Cup Foundationin kautta”, Ulfvengren kertoo yhteistyöstä.

TITRY tärkeä linkki logistisessa ketjussa

TITRY on pakannut Lunetten kuukuppeja vuodesta 2008 lähtien toimien samalla tuotteiden varastona ja hoitaen verkkokauppalähetyksiä. Myös uuden omistajan myötä tästä haluttiin pitää kiinni.

”Yhteistyömme on sujunut loistavasti ja TITRY on ollut meille korvaamaton apu alkutaipaleella. Erityiskiitokset haluan antaa pakkaamon työnohjaajana toimivalle Minna Heinoselle, jonka rautaisen ammattitaidon ja vuosien myötä kertyneen kokemuksen avulla olemme selvinneet monista alun haasteista. TITRYn toimintafilosofia osatyökykyisten työllistäjänä auttaa myös meitä yrityksenä kantamaan sosiaalista vastuutamme”, Ulfvengren iloitsee.

TITRYn pakkaamon työnjohtaja Tiina Walden kertoo, että kuukautiskuppien pakkaaminen on tarkkaa puuhaa ja yli 15 vuoden kokemuksen ansisosta siihen on TITRYssä kertynyt vankka osaaminen.

”Pakkaamme ja lähetämme tuotteita jopa 120 maahan. Tuotteet pakataan käsin samalla laatua tarkkaillen. Koska kuukautiskupit luetaan joissakin maissa lääketieteellisiksi laitteiksi, niiden pakkaamisessa on omat proseduurinsa lähtö- ja tulotarkastuksineen”, Walden kertoo.

TITRYn pakkaamon työnohjaaja Minna Heinonen (vas.) ja työnjohtaja Tiina Walden kertovat, että kuukautiskuppien pakkaaminen vaatii tarkkuutta.

Kohti kestävämpää maailmaa

Lunetten kuukautiskupit valmistetaan Turussa lääketieteellisestä silikonista. Ulfvengren toteaa, että tuote haluttiin säilyttää ennallaan omistajavaihdoksesta huolimatta.

”Lunetten kuukautiskuppi on äärimmäisen laadukas tuote emmekä nähneet tarpeelliseksi tehdä siihen mitään muutoksia. Pakkausratkaisuja on kehitetty eteenpäin, esimerkiksi uusittu säilytyspussi valmistetaan nykyisin 100 % pellavasta, joka on pestävä ja ekologinen materiaali”, Ulfvengren kertoo kehitysaskelista.

Siinä missä perinteiset terveyssiteet valmistetaan puuvillan lisäksi muovista, jonka maatuminen kestää arvioiden mukaan vähintään 500 vuotta, Lunetten kuukautiskupit ovat täysin muovittomia aina pakkausmateriaaleista lähtien. Ulfvengren toteaa, että kuukupit ovatkin osaltaan ehkäisemässä maailman kasvavaa muovijätekuormaa.

”Samaa kuukautiskuppia voi käyttää jopa kymmenen vuotta, kun perinteiset kuukautissiteet ja tamponit kertakäyttöisinä ovat maailmanlaajuisesti valtava jäte-erä”, Ulfvengren kertoo.

Ulfvengren näkee Lunetten tulevaisuuden valoisana ja kertoo havainneensa, että viime vuosien aikana tietoisuus kuukautiskupeista on lisääntynyt ja asenteet muuttuneet reilusti positiivisempaan suuntaan.

”Uskon ja toivon että olemme menossa kohti vastuullisempaa maailmaa, jossa yhä useammalla naisella on mahdollisuus turvalliseen intiimihyvinvointiin ja kuukautishygieniaan”, Ulfvengren kertoo yli vuosikymmenen kestäneestä missiostaan.

19.3.2025